Navigatie-antenne voor AGV’s

Navigatie-antenne voor AGV’s

Vraag:
Een antenne die zowel met RFID-tags als met een inductielus kan werken. De antenne moet robuust en kosteneffectief zijn. De snelheid waarmee de tags uitgelezen moeten worden bedraagt tot 1,7 m/s. De informatie moet via CAN Open beschikbaar komen voor de AGV-besturing / PLC 

Uitdaging:
Doordat de antenne in een agrarische omgeving wordt ingezet moet het systeem niet gevoelig zijn voor vuil. De RFID tags en de antenne moeten robuust zijn omdat deze in een agrarische omgeving worden ingezet. De antenne moet in staat zijn zowel RFID-tags als inductielus te detecteren. Zowel de tags als de antenne moeten kosteneffectief zijn.  

Oplossing:
In nauw overleg met opdrachtgever is gekozen voor een 125kHz RFID-tag in combinatie met een 5-16kHz inductielus antenne. Voor de 125kHz antenne is gekozen voor een innovatie PBC-antenne met zij-antennes waarmee de X-Y-Z posities van de RFID-tags uit te lezen zijn. Als chipset is gekozen voor een DSP op de ontvanger print, in verband met de snelle berekeningen. Voor de zenderprint is een PIC33 processor geselecteerd Voor de inductielus is gekozen voor een koperantenne, gewikkeld op een kosteneffectief en gemakkelijk te produceren blok. De antenne is inmiddels 250+ keer succesvol geïnstalleerd in het “veld”.  

Gebruikte technieken, tooling en componenten:

  • Eagle PCBA- ontwerpsoftware
  • Digital Signal Processing Units in combinatie met PIC Microcontroller
  • Software architectuurontwerp
  • Firmware en applicatiesoftwareontwikkeling in C
  • Matlab simulaties
  • Antenne ontwerp / berekeningen
  • Ontwerp van de behuizing / antenne-unit
Co-ontwikkeling van de software met de opdrachtgever, ontwikkeling van concept tot eindproduct/productieversie. Productiebegeleiding en assemblage van het systeem.
Industrie
2016